Datum 17 mei 2024

Tijd Start 17 mei 2024 15:30 uur tot ongeveer 19:00 uur

Locatie RC Eemland, Barchman Wuytierslaan 95

Organisatie RC Eemland

Rugby ruw en wild? Nee hoor! Bij het TAG Rugby toernooi is er niet of nauwelijks lichamelijk contact. Dit maakt de sport nou zo leuk voor een schooltoernooi want het maakt niet uit op je groot of klein, snel of langzaam bent. Iedereen kan dus probleemloos meedoen. Geen idee hoe TAG Rugby gespeeld wordt? Kijk dan hier naar een filmpje van de allerkleinste die lekker aan het rennen zijn met een Rugbybal Junior Ripper Rugby J8 - YouTube

Spelregels TAG Rugby – Rugby zonder contact

Groep 3 en 4 (basis onderwijs)

Aantal spelers              5

Wissels                       Onbeperkt.

Coach                         In het veld toegestaan.

Veldgrootte                 30 X 22 meter exclusief 5 meter trygebied..

Balmaat                      3

Wedstrijdduur             2 x 6 minuten (5 wedstrijden), geen blessuretijd bijtellen.

Groep 5 en 6 (basis onderwijs)

Aantal spelers              7

Veldgrootte                 60 X 35 meter exclusief 5 meter trygebied..

Groep 7 en 8 (basis onderwijs)

Aantal spelers              8

Balmaat                      4

AANVANG & HERSTART

1. START:

Altijd vrije pass. Bij aanvang/herstart hoeft de bal bij het aantikken met voet niet even los gelaten worden.

2.HOE

Startende speler houdt de bal in hand en tikt met zijn voet de bal aan om vervolgens aan een medespeler af te spelen. De ontvangende speler moet tenminste op 2 meter achter de startende speler staan. De ontvangende speler mag pas gaan oplopen op het moment van de pass.

3.AFSTAND

Tegenstander(s) op 5 meter afstand. Tegenstander(s) mogen oplopen wanneer de bal door de speler van de aanvallende partij met zijn/haar voet is aangetikt.

4.WAAR

Op plaats van de overtreding, minimaal 2 meter van zijlijn en minimaal 5 meter van de tryline. Bij aanvang en herstart na try: midden van het veld. De startende speler mag niet zelf met de bal gaan lopen en is verplicht eerst de bal aan een medespeler af te passen.

ADVIEZEN AAN SCHEIDS

Een try is 1 punt.

Wees niet té strikt/streng maar ook niet te soepel. Een goede mix en een coachende scheidsrechter houdt het spel voor deze leeftijd levendig en leuk.

Let goed op de afstand van minimaal 5 meter van het verdedigend team bij aanvang of herstart.

Buiten de hiergenoemde aanpassingen gelden de officiële senioren spelregels. Overtredingen in het trygebied worden bestraft zoals overtredingen in het veld. In de rust kan de scheidsrechter desgewenst de spelers bij elkaar roepen om even enkele spelregels die van belang zijn toe te lichten.

TACKEL > TAG

1. TACKELAAR

Bij 1 lint afgepakt => (= TAG), bal verplicht overspelen. Bij 5 succesvolle TAGS gaat de bal naar de tegenstander. De verdediger houdt het lint boven zijn hoofd en roept luid ‘tag’. De scheidrechter telt hardop het aantal tags.

Verdedigers moeten één meter afstand naar achteren nemen om de baldrager de bal te laten spelen naar een medespeler. Ze mogen onder geen beding de bal uit de handen slaan van de tegenpartij of de tegenpartij ernstig hinderen om de bal te spelen. De baldrager mag niet 360 graden om zijn as (rondjes maken) draaien om de tackelaar te ontwijken.

1. BALDRAGER

Eenmaal getackeld, moet de baldrager zo snel mogelijk stoppen en de bal binnen 2 seconden passen naar een medespeler. Beginnelingen krijgen meer tijd.

1. SCOREN

Spelers kunnen nog 1 stap zetten om te scoren nadat ze zijn getackeld. Als ze door hun snelheid meerdere stappen hebben gezet, dan moeten ze de bal passen naar een medespeler, ook als ze dan al over de trylijn zijn.

1. LINT

Lint(en) moeten door de “tackelaar” terug worden gegeven aan de “getackelde” speler (dus niet op de grond gooien).

Na het tackelen, mogen zowel de “tackelaar” als de getackelde speler niet eerder aan het spel deelnemen dan wanneer de getackelde speler:

- de tag heeft terug gekregen van de “tackelaar” ,

- deze weer aan de band rondom de heup is bevestigd.

1. OFFSIDE

Na een TAG moeten de verdedigers achter de buitenspellijn staan. De spelers die in o­-side positie toch deelnemen aan het spel worden eerst gewaarschuwd. Als er herhaaldelijk sprake is van buitenspel, zal de scheidsrechter over gaan tot een vrije pass.

De scheidrechter ziet toe dat er geen verdedigers bewust blijven hangen om zo een pass van de aanvallende partij te voorkomen. De scheidsrechter kan dit kenbaar maken door te roepen “achter de bal”.

STRAFMAATREGELEN

De speler die een ernstige overtreding begaat (gevaarlijk spel, opstandigheid, wangedrag) kan een officiële waarschuwing krijgen of eruit gestuurd worden. Wordt er een speler uitgestuurd dan roept de scheidsrechter de betreff­ende speler en zijn/haar coach bij zich om uit te leggen waarom hij/zij deze beslissing neemt. De scheidsrechter adviseert de coach om een wisselspeler in te brengen voor de speler die uit het veld is gestuurd.